Mat&Dryck

Bacalhau-Portugals Nationalrätt

Den mat man vanligtvis blir serverad i Lissabon är typisk portugisisk med inslag av medelhavet. Det portugisiska köket bjuder ofta på kryddstark och smakrik mat med, för oss, oväntade kombinationer av kryddor. Smaken är säregen och lätt igenkännbar och man kan känna att maten speglar portugisernas leverne och temperament.

Portugiserna äter ofta en sparsmakad frukost, ibland bara kaffe och en brödbit eller kaffe och frukt. Lunchen intas under sen förmiddag eller tidigt eftermiddag eftersom man under de varmaste timmarna håller siesta. Middagen är tradionellt en familjesammankomst och pågår ofta under flera timmar. Middagen intas ofta relativt sent på kvällen, runt 7 eller 8.

Vinet är den viktigaste måltidsdrycken för portugiserna, det milda klimatet inbjuder till odlingar av druvor vilket har gjort Portugal till en stor vinproducent under de senaste åren. Det tillverkas både vitt, rött och grönt vin på vingårdarna runt omkring Lissabon. Det som gör det portugisiska vinet unikt är att de använder druvor som bara odlas i Portugal. Det finns många restriktioner vad gäller själva odlandet och producerandet, tillsammans bidrar detta till några av Europas bästa viner.

Maträtter du inte får missa:

  • Den portugisiska inhemska korven, den finns i flera varianter varav några är; Salsichas och Chorizo.
  • Bacalhau – Portugals nationalrätt baserad på torkad och saltad torsk, finns i olika tillagningsvarianter.
  • Caldo Verde – En portugisisk soppa vanligtvis gjord på;portugisisk grönkål, chorizokorvar, lök, potatis, olivolja och en mängd kryddor, denna soppa serveras ofta till lunchen.

 

Bacalhau-Portugals Nationalrätt

Kryddor som portugiserna ofta använder i sin matlagning är:

  • Vanlij
  • Saffran
  • Koriander
  • Chilipeppar av olika slag
  • Kanel
  • Kummin
  • Svartpeppar
  • Vitlök

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*